Seksueel misbruik komt heel veel voor!
Eén op de drie vrouwen en één op de vijf mannen heeft te maken gehad met seksueel misbruik of geweld. Dit aantal is schokkend, vooral als je beseft dat er vaak weinig over wordt gesproken.
Hoe kan dit?
Veel mensen die dit hebben meegemaakt, zwijgen uit schaamte en angst. De impact van seksueel misbruik is groot en zwaar. Toch kunnen we samen verandering brengen, en dat begint door met elkaar in gesprek te gaan.
Erover praten wordt makkelijker
De bijeenkomsten van de Lotgenotengroepen en de Healing Kracht Circles helpen de angst om erover te praten te verminderen. Je zult erkenning en herkenning ervaren, wat enorm belangrijk is! Ook zal de schaamte na verloop van tijd van je afglijden, want je bent niet alleen. Je hoeft je niet langer alleen te voelen in jouw overleving. Laten we eerlijk zijn: velen van ons hebben ingenieuze overlevingsmechanismen ontwikkeld en leven vooral aan de buitenkant, omdat dit 'veiliger' aanvoelt.
Hoe ziet het overlevingsmechanisme eruit?
- 1. Moeite met Assertiviteit
Problemen met voor jezelf opkomen en grenzen aangeven. - 2. Pleasegedrag
De drang om iedereen aardig te vinden en door iedereen aardig gevonden te willen worden. - 3. Laag Zelfbeeld
Het gevoel dat er van alles mis met jezelf is, waardoor je niet van jezelf kunt houden. - 4. Vermijden van Intimiteit
Moeite met het toelaten van intimiteit en gevoelens. - 5. Problemen met Seksualiteit
Over grenzen heen gaan, niet kunnen genieten van seks, of seks vermijden. - 6. Overmatig Denken en Doemdenken
Voortdurend piekeren en negatief denken. - 7. Toxische Relaties
In ongezonde (liefdes)relaties belanden. - 8. Lichamelijke en Geestelijke Klachten
Aanhoudende of steeds veranderende klachten ervaren. - 9. Problemen met Werk
Geen baan kunnen vasthouden of juist overmatig werken. - 10. Behoefte aan Bevestiging
Continue behoefte aan goedkeuring van anderen. - 11. Angst om te Falen
Bang zijn om niet goed genoeg te zijn in verschillende rollen (partner, ouder, werknemer). - 12. Verslavingen
Overmatig gebruik van middelen of gedragingen, zoals sport, werk, roken, eten, winkelen, seks, gokken, drugs, alcohol, en sociale media.
"Deze overlevingstechnieken kunnen je klein en onzeker maken, bang voor veel dingen in het leven, of juist het tegenovergestelde: overcompensatie, waardoor je sterk lijkt en denkt niemand nodig te hebben. Soms is het een combinatie van beide." Lees hier mijn Herstelverhaal.
Bij Handen-Thuis bieden we nu 1-op-1 hulp aan mensen die klaar zijn om hun trauma aan te pakken.
In 2025 starten we met Healing Kracht Circles, Workshops en Healing programma's, waarin we samen de lagen van jouw trauma stap voor stap afpellen. Het is tijd om jezelf niet langer te verstoppen, je niet in te houden of jezelf te beschermen tegen de wereld. Het is tijd om vreugde te omarmen, kracht te vinden en in lijn met je hart te leven. Geef jezelf de kans om de dingen te doen die je altijd al wilde. Jouw herstel begint hier!
Dit is geen quick fix; het kost tijd en energie. We vragen je om je volledig in te zetten. Als je daar geen zin in hebt, heeft aanmelden nu geen zin. Je moet echt voelen dat je dit wilt, en als dat er nog niet is, adviseren we om hier nog niet mee te beginnen.
Let op: Wij zijn geen crisisinterventie of GGZ-instelling. Handen-Thuis is opgezet vanuit persoonlijke ervaring en op eigen initiatief. Voor spoedhulp verwijzen wij je door naar het Centrum voor Seksueel Geweld. Klik op de link voor contactinformatie of bel je huisarts; deze kan je doorverwijzen voor de nodige hulp.
Volg ons op YouTube, Instagram en Facebook ~ zo blijf je op de hoogte